Aromatyczna sałatka z warzywami

Aromatyczna sałatka z warzywami korzeniowymi
Składniki (2 większe porcje)🥕:
✔️ 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
✔️ 1 duża marchew
✔️ 1 duża pietruszka
✔️ 1 nieduży kawałek selera
✔️ 2 plastry słonego sera np. fety
✔️ 1 łyżka rodzynek bez konserwantów
✔️ 1 łyżeczka sezamu
✔️ 1/2 łyżki oleju
✔️ przyprawy: po 1 łyżeczce rozmarynu, tymianku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta pieprzu czarnego i soli
Wykonanie:
1. Kaszę możemy ugotować poprzedniego dnia – 20 min. pod przykryciem, na małym ogniu.
2. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż w paski. Można jeszcze te paski przekroić na pół by były mniejsze.
3. Przygotowujemy większą miskę i dokładnie mieszamy w niej olej z przyprawami. Potem dodajemy warzywa i ponownie mieszamy z tym przyprawowym sosem, tak by dokładnie zostały tym pokryte.
4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem. Wysypujemy na nią warzywa i pieczemy 40 min. z termoregulacyjnym obiegiem.
5. Ser kroimy w większą kostkę.
6. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i sałatka jest gotowa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *