Jesienna sałatka na słodko

Słodko-wytrawna sałatka jesienna
Ta sałatka to dobry pomysł na ciekawe drugie śniadanie lub podwieczorek 🙂 Co prawda nie każdy jest zwolennikiem polskich winogron, ale dla wielbicieli nieco kwaśniejszych posmaków jak najbardziej😉
Składniki (3 porcje):
🍇 0,5 szklanki kaszy bulgur
🍇 2 kiście ciemnych winogron
🍇 2 nieduże gruszki
🍇 1 duża mozzarella lub 2 plastry sera koziego
🍇 garść orzechów laskowych
🍇 do dressingu: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek
🌿 Przyprawy: 1/2 łyżeczki nasion z czarnuszki
🍽️ Wykonanie:
1. Kaszę gotujemy 10 min. pod przykryciem. Następnie studzimy.
2. Winogrona i gruszki płuczemy, a potem osuszamy. Z gruszek wydrążamy gniazda nasienne.
3. Gruszki i ser kroimy w kostkę – większą lub mniejszą, wedle upodobania.
4. Orzechy możemy przekroić na połówki lub pozostawić w całości.
5. Miód, sok cytrynowy i oliwę mieszamy dokładnie w miseczce.
6. Składniki łączymy ze sobą, polewamy dressingiem i posypujemy czarnuszką. Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *