Przepis na kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej

Kotlety soczewicowo-jaglane 🍽️
Okazuje się, że takie kotlety mają niemal uniwersalne zastosowanie (warzywne śniadanie, lunch do pracy, wege obiad, wersja kolacyjna) i smakują zarówno młodszemu, jak i starszemu pokoleniu 😊
Składniki na 17 kotletów – tak na zapas lub na większą imprezę 😀:
✔️ 2 szklanki suchej kaszy jaglanej
✔️ 2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
✔️ 1 nieduża cebula
✔️ 1 pietruszka
✔️ 3 marchwie
✔️ 2-3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego lub 1 jajko
✔️ ewentualnie 1/2 szklanki mąki – jeśli masa nie będzie się nam dobrze scalała
✔️ 1 łyżka oleju
✔️ przyprawy – po 1 łyżeczce curry, czerwonej słodkiej papryki, majeranku, oregano, czarnego pieprzu i 1/2 łyżeczki soli.
✔️ ajvar jako sos kotletów
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy dzień wcześniej.
2. Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak by trochę przekraczała jej poziom w garnku. Następnie studzimy i odcedzamy z nadmiaru wody.
3. Cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju.
4. Warzywa korzeniowe ścieramy na tartce o dużych oczkach. Następnie podduszamy na rozgrzanym tłuszczu. Doprawiamy pieprzem.
5. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą i przyprawami najpierw łyżką (potem nawet wygodniej jest wyrobić masę rękami jak ciasto).
6. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 15 minut, potem przewracamy na drugą stronę i podpiekamy kolejne 15.
7. Podajemy z ajvarem z dobrym składem bądź takim własnoręcznie przygotowanym 😉
#wege #wegeobiad #wegelunch #wegetariańskieprzepi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *