Przepis na pieczoną rybę

Przepis na pieczone makrele
🥄4 sztuki wypatroszonych makrel atlantyckich
🥄 sos przyprawowy: 1 łyżka oliwy z oliwek, po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, tymianku, rozmarynu, oregano, bazylii, 2 szczypty soli, 2 szczypty czarnego pieprzu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka erytrytolu lub stewii
🥄 sos na wierzch – 1 łyżka oliwy, po 1/2 łyżeczki suszonej szałwii, tymianku, rozmarynu, 1 szczypta soli, 1-2 szczypty czarnego pieprzu
🥕 1 nieduża cebula
🥕 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
1. W rybach robimy poprzeczne nacięcia – w ten sposób zachowają swój kształt i dodatkowo zyskamy kieszonki do wypełnienia aromatycznymi ziołami.
2. Cebulę kroimy w piórkach. Czosnek drobno siekamy.
3. Przygotowujemy sos – w miseczce wszystkie przyprawy mieszamy dokładnie z oliwą i koncentratem. Tym sosem wypełniamy nacięcia i dodajemy po 1 piórku cebuli.
4. Na wierzchu ryb dokładnie rozsmarowujemy oliwę wymieszaną z czosnkiem i przyprawami, układamy również piórka cebuli.
5. Brytfannę (można też przyrządzić ryby w naczyniu żaroodpornym) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy w tej temperaturze przez 5 minut (by skórka się ładnie zrumieniła). Następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 35-40 minut.
Wartość odżywcza (w 100 g):
✔️ około 2 g kwasów omega-3 (wspomaganie pracy układu nerwowego)
✔️ 13,8 mcg witaminy D (dzienne zapotrzebowanie wynosi od 20 do 50 mcg)
✔️ 3 mcg witaminy A
✔️ 1,35 mg witaminy E
✔️ 7,29 mcg witaminy B12 (dzienne zapotrzebowanie wynosi 2,4 mcg)
✔️ 16 mg wapnia
✔️ 1,48 mg żelaza
✔️ 41,6 mcg selenu (wspomaganie układu odpornościowego i hormonalnego)
✔️ 60 mg magnezu
✔️ 344 mg potasu
✔️ 0,64 mg cynku
✔️ pełnowartościowe białko – komplet aminokwasów egzogennych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *